Ademhaling- en ontspanningstherapie

Spanning is nuttig. Elk mens bouwt spanning op, om in tijden van drukke werkzaamheden of stressvolle situaties te kunnen blijven functioneren. Maar als de spanning te lang in het lichaam blijft, kunnen klachten ontstaan.

De klachten kunnen heel uiteenlopend zijn, bv. een benauwd gevoel, moeite met doorademen, druk op de borst, pijn in de nek-/schouderregio, hartkloppingen en tintelingen in de handen

Door ontspanningstherapie en ademhalingsoefeningen kunt u bewust worden van de opgebouwde spanning en leren deze optimaler te hanteren. Samen met de therapeut zoekt u daarbij naar een goede balans tussen spanning en ontspanning. Dat leert u via oefeningen en instructies tijdens de behandelingen.

De reden van de spanningsklachten is voor ieder mens verschillend, maar de therapie richt zich op één gemeenschappelijk doel: U in staat stellen om spanningsopbouw en spanningsklachten in de toekomst te herkennen, weten hoe je er mee kan omgaan en als mogelijk te voorkomen. U ontdekt wat u zelf kunt doen: vaker rustpauzes nemen, het ademen regelen, de schouders of kaken bewust loslaten, de aandacht verleggen, etc.

Bij welke klachten zijn adem- en ontspanningsoefeningen zinvol?

  • Spanningsgerelateerde klachten:
    Klachten zonder lichamelijke oorzaak, zoals hyperventilatie, gevoel van gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen.
  • Psychische problemen: Zoals angsten en somberheid.
  • Functionele problemen: bijvoorbeeld houdings- en ademhalingsproblemen, rug- en nekklachten, chronische pijn, CANS, slechte rompbalans, whiplash, stemproblemen.
  • Problemen met lichamelijke oorzaak; deze kunnen tot spanningen leiden, zoals neurologische problemen, hart- en longproblemen en andere aandoeningen.

Marion Russchen, als gecertificeerde mindfulness trainer, en Petra Zimmer, met veel psycho-somatische scholing en behandelervaring, kunnen deze therapievorm geven. Afhankelijk van uw klachten kunnen we kijken welke therapeut het beste bij u past.

ademhaling1

U kunt contact opnemen telefonisch, 020-6140793, 06- 43800498 of via het contactformulier op de website.

Kijk ook naar www.fysiotherapiemarionrusschen.nl/mindfulness-stress